''Balyoz'' operasyonu dünya basınında

ALMAN BASINI:
Alman gazeteleri Bild ve Die Welt Balyoz Operasyonu'na ilişkin ayrıntılı değerlendirmede bulundu.
Bild gazetesi, "Polis 49 subayı gözaltına aldı" başlığıyla verdiği haberde şunlara vurgu yaptı: "Gözaltına alınanlar arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek de bulunuyor. Geçtiğimiz Ocak ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti'yi iktidardan uzaklaştırmayı hedefleyen Balyoz adında bir askeri plan ortaya çıkarılmıştı."
Die Welt gazetesi ise, "Darbe şüphesi-Polis emekli subayları gözaltına aldı" yorumunu yaptı. Gazetede, "Gözaltına alınanlar arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek de var. Şüpheliler İstanbul Başsavcılığı'nın talimatıyla gözaltına alındılar. Zanlılar Başbakan Erdoğan'a karşı darbe yapmayı planlayan gizli Ergenekon örgütüne üye olmakla suçlanıyorlar" ifadeleri dikkat çekti.
İTALYAN BASINI:
İtalya basını Türkiye'de "hükümete yönelik darbe planı" iddiasıyla emekli generalleri de kapsayan gözaltı dalgasına geniş yer verdi.
Corriere della Sera gazetesi internet sayfasında haberi, "Türkiye: İslamist hükümete karşı askeri komplodan 40 gözaltı" başlığıyla duyuruldu.
Haberde "Türkiye'de, varsayılan AKP hükümetini devirmek için askeri komployla ilgili tansiyon yükseldi. Hükümeti devirmeye yönelik Ergenekon şebekesiyle bağlantılı 40 yüksek düzey resmiye kelepçe vuruldu" ifadesi yer alırken, ayrıca, "İktidara göre söz konusu grup, politik cinayetler işledi, içinde başbakanın da bulunduğu yeni cinayetler için plan yapıyordu. Muhalefete göre ise, darbe planı varsayımdan ibaret. Gerçekte askeriye devre dışı bırakılıp, hükümete güç gazandırmak amaçlanıyor" denildi.
La Repubblica gazetesi internet sitesinde, "Türkiye darbeye engel oldu. 40 kişi durduruldu" başlığının altında, "Türk basınında bu 40 kişinin Ergenekon'la bağlantısı olan gizli bir organizasyon, hedef ülke ve Ankara hükümeti dengelerini bozma. Şimdi gözler askeriyenin vereceği tepkiye çevrildi" ifadesi yer aldı.
La Stampa gazetesi internet sayfasında ise, haber "Türkiye darbeyi durdurdu" başlığıyla yer buldu. Haberde, "Türkiye'de darbe hakkında konuşmak, günlük politik tartışmaların bir parçası. Bugün yine, AB'ye girmesi gerektiğini iddia eden bir ülke, bir askeri darbenin durdurulduğunu öğrenerek uyandı" yorumu yapıldı.
RUS BASINI:
Türkiye'deki tutuklama olayları Rus basınında geniş yer buldu. Birçok haber ajansı ve gazetelerin internet sayfası, okurlarına bunu ilk sıralardan duyurdu.
Haberler şu başlıklarla verildi: "Görevdeki ve emekli yaklaşık 50 askeri yetkili ihtilal hazırlığı suçuyla tutuklandı", "Türk askeri yetkilileri ülkeyi devirme planı yaptılar", "Türkiye'de generallerin komploları açığa çıktı", "Türkiye'de ihtilal hazırlığında bulunan yüksek mertebeli askeri yetkililer tutuklandı", "Hükümet aleyhinde komplo planı yapan askeri yetkililer gözaltında", "Türkiye'de 14 yüksek askeri yetkili tutuklandı."
Tutuklananlar arasında general ve amirallerin de olduğunun üzerinde durulurken, Türk ordusunun 1960 yılından bu yana 3 defa ihtilal yaptığının altı çizildi.
İSKANDİNAV BASINI:
Türkiye'de çok sayıda general ve muvazzaf subayın gözaltına alınması, Danimarka ve diğer İskandinav ülkelerinde büyük yankı uyardı.
Danimarka medyası, "Türkiye'de iktidar savaşı" manşetiyle verdiği haberde yüksek rütbeli subayların İslami kökleri bulunan iktidara karşı ihtilal planlama iddiasıyla gözaltına alındıklarını duyurdu.
Haberde, "Polis operasyonu, Türkiye'de bugüne kadar laik güvenlik güçlerine yönelik yapılan en büyük operasyon. Operasyon, AKP hükümeti ile, askerin arasındaki gerginliği daha da artırdı. Türkiye'de asker herzaman laikliğin güvencesi olmuştur. Orduda bazı kesimler, iktidarın gizli bir İslami planı olduğunu ve orduyu küçümsediğini düşünüyor. Hükümet ve hükümeti destekleyenlerin orduyu yıpratmak için deliller uydurduğu öne sürülüyor.Ordunun gücü ve önemi AB'ye girmek için yapılan reformlarla önemli derecede zayıflatıldı" denildi.