Facebook'un öğrenci versiyonu

Facebook un öğrenci versiyonu
07 Nisan 2010 Çarsamba, 12:38 Almanya'da yaşayan Uğur ve İbrahim Tarlığ kardeşler, Türkiye'deki akraba ve arkadaşları ile 'irtibat'ta kalmanın yollarını araştırırken en geniş sanal sosyal ağlardan birinin sahibi oldular.

-BERLİN (CİHAN)-

Çoğunluğu Türkiye'de bulunan aktif üyelerin sayısı 700 bini geçti. Tarlığ kardeşler kurdukları sanal ağ ile Almanya-Türkiye arasında köprü olmayı hedefliyor.

Almanya'da StudiVZ, SchülerVZ gibi sanal sosyalleşme sitelerinin piyasaya çıktığı zamanlarda Türkiye'de Facebook'un daha yeni yeni tanınmaya başladığını söyleyen İbrahim Tarlığ, "Biz o zamanlarda akraba ve arkadaşlarımızla irtibatımızı sanal âlemde bile olsa canlı tutmak, yeni insanlarla tanışmak ve yararlı işlerde bulunmak için studentSN isimli sanal sosyal ağı kurmuştuk." diyerek anlatıyor sitenin ortaya çıkış hikayesini.

İnterneti en çok kullanan 15-29 yaş grubuna hitap ettiklerini belirten Tarlığ, "İlk başlarda 4 dilde hizmet sunmaya başladık. Daha sonra işlerin yoğunlaşmasından dolayı Rusça hizmetlerinden vazgeçmek zorunda kaldık. Sitemizde Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerinde hizmet sunmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu. Şu an 700 bin civarında aktif üyeleri olduğunu söyleyen Tarlığ, "Üyelerimizin çoğunluğu Türkiye'den. İlk başlarda 'sosyal ağ' olarak düşündüğümüz SN, şimdi ise 'servis ağ'ına dönüşmüş durumda. Üyelerimiz sadece tanıdıkları ve edindikleri yeni çevresi ile irtibatta kalmakla yetinmiyor, ev ödevleri, tez, fotoğraf ve değişik dokümanları pazarlıyor ve paylaşabiliyor. Sitemizi ek kazanç kaynağı şekline getirmek de mümkün."

Ağabey Uğur Tarlığ ise hedeflerinin Avrupa'daki tüm öğrencileri bir araya getirmek olduğunu vurguluyor.

İlk başlarda siteden hazır kart pazarlığı yaptıklarını anlatan Tarlığ, "Şimdi ise bundan vazgeçtik. Yatırımcılarımızın destekleri ile ağda bilgi paylaşımı ve pazarlığına ağırlık vermeyi, sadece bu konuda uzmanlaşmayı ve insanlara yararlı faaliyette bulunmayı kendimize vizyon edindik." diyor. Tarlığ, ağabeyi Uğur ve eniştesi Samet Araş ile ilk başta hobi olarak başladığı, şimdi ise gece-gündüzünü verdiği sanal ağla meşguller. Şirketinde 12 işçi çalıştırdığını anlatan Tarlığ, Türkiye'de yüzden fazla öğrencinin fahri şekilde destek verdiğine dikkat çekti. "Gönüllü-Kampüs"lerden bahseden Tarlığ, "Sanal ağımızı tanıtmak için üniversitelerde tanıtım geceleri ve değişik programlar düzenliyoruz. Sitemizi en son yazılım programları ile destekliyor, diğer sanal ağlarla da çalışılabilir hale getirdik. En son olarak ev ödevleri ve doküman arşivimizi Google und Co. şirketinin arama motoru için açtık. Şimdilik İngilizce ve Türkçe metinler mevcut. Kullanıcılar kendi metinleri 10 Euro'ya kadar pazarlayabilirler." ifadelerini kullanıyor.

Projenin finansörü Samet Araş, sanal ağın üyelerini gerçek anlamda bir araya getirmek için 'kahve bahane' adlı yeni bir girişim başlattıklarını da sözlerine ekledi.

Haber Dükkanı
Haber Dükkanı büyük