''Rusya vakum bombası kullandı''

 Rusya vakum bombası kullandı
02 Mart 2022 Çarsamba, 19:21 ABD'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi, Rusya'nın, Cenevre Sözleşmesi'nce yasaklanan vakum bombasını kullandığını açıkladı.

Başta başkent Kiev olmak üzere, birçok bölgede gerginlik sürerken ABD'nin BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın saldırılarına dair açıklama yaptı.

Greenfield, Rusya'nın, vakum bombası dahil, Cenevre Sözleşmesi'nce yasaklanan mühimmatı kullandığını belirtti.

VAKUM BOMBASI NASIL ÇALIŞIYOR?

Termobarik patlayıcılar, tıpkı 19. yüzyılda İngiliz un değirmenleri gibi  tesadüfi sınırsız buhar bulutu patlamalarının altında yatan prensiplerle çalışıyor.

Silah başlangıçta metal, yanıcı tozlar veya kimyasal damlacıklar gibi çok ince parçacıklardan oluşan bir aerosol yayıyor.

Journal of Military and Veterans' Health'e göre, bu bulut nesnelerin etrafından, boşluklara ve yapılara doğru yayılıyor. Ardından,  binalardaki sığınaklardaki ve zırhlı araçların motor bölmelerindeki küçük açıklıklardan girebiliyor.

Raporlara göre, Rusya halihazırda alev makinesi olarak da adlandırılan TOS-1 Buratino adlı bir termobarik roket sistemi kullanıyor.



ÖNCELİKLİ OLARAK SOLUNUM YOLLARINI ETKİLİYOR


Bununla birlikte, vakum bombaları, patlatıldıklarında yakındaki herkes için yıkıcı etkilere sahip olabilir. Journal of Military and Veterans' Health'e göre, vakum bombaları özellikle, akciğerler, bağırsaklar ve iç kulak gibi değişen yoğunluklarda doku ara yüzünün bulunduğu organları etkiliyorlar.

Kurumdan yapılan açıklamada, "Termobarik silahlar, ağırlıklı olarak akciğerleri, kardiyovasküler, işitsel, gastrointestinal ve merkezi sinir sistemlerini etkiler. Genel tedavi, solunum yollarına ilişkin uygulanır. Oksijen tedavisi ile birlikte solunum ve dolaşım değerlendirmesi yapılmalı, profilaktik antibiyotik ve tetanoz aşısı düşünülmelidir" denildi.



ABD DAHA ÖNCE AFGANİSTAN'A ATTI


Öte yandan CNN, ekiplerinden birinin Ukrayna sınırı yakınında bir Rus termobarik çoklu roketatar tespit ettiğini bildirmesine rağmen, Ukrayna'daki çatışmada termobarik silahların kullanıldığına dair resmi bir açıklama yok.

ABD tarafından 2017 yılında Afganistan'da Taliban'a atılan bir termobarik bomba yaklaşık 10 ton ağırlığındaydı ve yerden 2 metre yükseklikte patladıktan sonra 300 metreden daha geniş bir krater oluşturdu.

"KİMSE PUTİN'iN AKLINDAN GEÇENİ BİLMİYOR"

İngiltere'nin ortak kuvvetler komutanlığının eski başkanı General Sir Richard Barrons ise Putin'in askerlerine termobarik silahları kullanma emri verip vermeyeceğinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Dailymail'e konuşan Barrons, "Termobarik silahların serbest bırakılması ve ağır topların yoğun şekilde kullanılması, on binlerce masum insanın ayrım gözetmeden, gereksiz ve haksız yere katledilmesine neden olacak. Hiç bilmediğimiz ve kimsenin bilmediği şey bunun arkasındaki niyet. Çünkü kimse Putin'in aklından geçenleri anlamıyor" dedi.

Haber Dükkanı
Haber Dükkanı büyük