Seçim Sonuçları 2023
Ümit OĞUZTAN
Ümit Oğuztan

18 yaşında ehliyetle ölüme, kredi kartıyla borçlanmaya koşmak...

info@haberdukkani.com 01 Eylül 2012 Cumartesi

Yasalar 18 yaşına giren her gence "ehliyet"le ölme, "kredi kartı" ile borçlanabilme hakkı tanıyor..

18 yaşındaki her isteyen kişi ehliyet alıp otomobil kullanabilme "hakkı" elde ediyor. Bu aslında şu demek oluyor: 18 yaşına giren her genç, ototmobil kullanarak "ölme" ve "öldürme" hakkını resmen kazanmış oluyor!

Tıpkı silah gibi...

18 yaşında olmak, "deli dolu" olmak, demek değil midir?

Kim 18 yaşındayken "aklı selim" düşünebildiğini ileri sürebilir ki...

Deli dolu ve fişek gibi yaşlarda otomobil kullanmak, "akıl" sınırları içinde değil de "düşler" dünyasında "bas gaza" demek değil midir?

Ve yine yasalara göre, 18 yaşındaki herkes kredi kartı ile "borçlanabilme" hakkı kazanmış oluyor! Deli dolu, fişek gibi yaşlarda, düşlerin peşinde koşulurken ve henüz "ekonomik bağımsızlık" kazanamamışken, borçla yaşama hakkı elde etmiş olmak! Üretmeden, kazanmadan "kredi" ile yaşamaya başlamak!

Ne bütük felaket...

Neden gençleri "borçla" yaşamaya alıştırıyor ve teşvik ediyoruz? Yasa koyucular, gençlerin mayınlı tüketim sahalarana sürülmelerine neden izin veriyor?

Bankacılar neden bu kadar insafsız?

İnsan yaşamının en tılsımlı yaşıdır 18...

Çiçeği burnında gençleri otomobil kullanabilmeleri için ehliyetli kılıyor, bankalar marifetiyle borçlanabilmeleri için kredi kartlarıyla borç bataklığına sürüklüyor, tüketim arenasının gladyatörleri olan markaların acımasız, vahşi ve merhametsiz alanına terk ediyoruz gençlerimizi..

Neden?

Yasa koyucular hayatın en tılsımlı yaşındaki gençlere karşı neden bu kadar acımasız, düşüncesiz ve vicdansız?

Hukukçular neden gençleri koruyucu düzenlemeler yapmazlar?

Neden genç kuşakları heba edecek unsurlar görmezden gelinir?

Neden kendi ellerimizle sorumsuz, tüketici, bedavacı, kolaycı bir gençlik yetiştirdiğimizi fark edemiyoruz?

Türkiye'de ciddi bir araştırma yapılacak olsa 18 yaşındaki kaç gencin bankalara ne kadar borçlu olduğu ortaya çıktığında, ne büyük bir felaketle karşı karşıya olduğumuz gerçeği gözler önüne serilecek ama hiç bir siyasi partinin bu tür araştırmalar yaptırdığını duyamıyorum!

Trafik cinayetleri ve trafik kazalarında kaç gencin yaşamı son bulmaktadır ve trafik kazalarının sorumlusu yalnızca içki mi, gençl insanların sorumsuzca otomobil kullanmalarının sonuçları neler? İyice bir inecelenmesinde yarar yok mu? Trafik canavarı yalnızca uykusuz kamyon ve TIR şoförlerinden ibaret mi?

Bankalara borçlanmış gençlerin aile ocaklarında ekonomik depremler sonrasında, gazetelerin 3. sayfa haberlerine trajik öyküler yansıyor, neden hiç kimse bu gerçekleri görmek istemiyor?

18 yaşındaki her gencin ortak hayali: Kredi kartı ve otomobil ehliyeti.

Hayaller doğal ve hak görülebilir ama, bu ufkun rotası büyük felaket!

Ümit Oğuztan

TÜM YAZILARI

Haber Dükkanı büyük