Seçim Sonuçları 2023
Ümit OĞUZTAN
Ümit Oğuztan

Bir Haziran sabahı

info@haberdukkani.com 11 Haziran 2011 Cumartesi

Günün ilk ışıklarıyla birlikte tükenen gecenin ıssızlığı bozuluyor, kuşların cıvıltıları ve telaşı hayatın devam ettiğini ilan ediyor.

Bizim evin TEKİR'i, hassas kulaklarıyla kuşların cıvıltılarını yakalayınca, derin uykusundan derhal uyanıp soluğu pencere kenarında alıyor. Vücudunun bütün kasları harekete geçmiş, sinirleri gerilmiş, bıyıkları titreyerek kuşları arıyor. Onu böylesine alarma geçiren içgüdü açlık olmasa gerek. Çünkü yediği önünde yemediği ardında.

Tekir, kendinden geçmiş bir halde ağaç dalları ile saçak altları arasında cıvıldaşan kuşları izliyor bir süre.. Mırıl mırıl mırıldanıyor; dayanamıyor ve başlıyor camları tırmalamaya.. Aklınca pencereti açıp dışarıya çıkacak. Başaramayınca başlıyor beni tırmalamaya.. Pencereyi açıyorum, Tekir çevik bir sıçrayışla sokakta!

Küçük serçeler ağaç dallarında, bizim Tekir yerde! Küçük serçeler kendi yaşam serüvenlerini sürdürürlerken Tekir, bilinmez düşler kuruyor onları izlerken. Ne serçeler anlıyor Tekir'in halinden ne de Tekir serçelerin halinden.. Derken sokağın başında bir köpek beliriyor. Bizim Tekir, çevik bir sıçrayışla pencere kenarına zıplıyor. Gözleri köpeğe kilitlenmiş, tüyleri diken diken! Her ikisi de havayı kokluyorlar ama ne köpek anlıyor Tekir'in halinden ne de Tekir köpeğin halinden..

Çöpçüler sokakları süpürüyorlar, tozu dumana katarak. Ne çöpçüler halden anlıyor ne de çöpçülerin halinden anlayan biri var.

Tekir, sokaktaki köpekle karşılaşınca havadaki kuşlardan umudunu kesmiş olmalı ki, mırıldanarak pencere kenarından evin içine atlıyor. Bizim evin kedisi Tekir için bir Haziran sabahı işte böyle başlıyor.

Günün ilk klakson sesi, hayatın olağan akışını ilan ediyor. Haber ajansları günün ilk cinayet haberini duyuruyor. Hemen ardından gelen tecavüz haberinden sonra, kredi kartı borcunu ödeyemediği için cinnet geçirerek tüm ailesini katledip sonra da başına dayadığı silahın son mermisini kendi kafasına sıkan bir babanın trajedisi servis ediliyor basın yayın organlarına.

Kaldırımların taşları sökülüyor, yerine yenileri döşenecek, trafik en geniş ve en yeni otobanları dahi kilitlemeye devam ediyor, ölümlü trafik kazalarını kaydediyor mobese kameraları, hırsızlar çok yorgun bir gece geçirmiş olmanın ardından uykuya çekilmeye hazırlanıyorlar, konsomatris kadınlar makyajlarını temizlemeden, üzerlerindeki elbiseleriyle uzanmışlar yataklarına, yaşlılar pencere kenarında, perdelerini aralamışlar hayatı izliyorlar geride kalmış anıların özlemleriyle..

Travestiler geride kalan gecenin hasılatını sayıyorlar, küçümseyerek. Kumarbazlar talihlerine küfrederek evlerinin yolunu tutuyorlar. Genç kızlar heyecan arıyor, genç delikanlılar ise umutsuz, karamsar ve biraz şaşkınlar. Kaçakçılar en akıl almaz yöntemlerle aşarlarken gümrük duvarlarını, kravatlı oligarşik çeteler arasında rüşvet hızla el değiştiriyor. Hasta yakınları henüz virus bulaşmamış bir şişe kan bulabilmenin derdine düşmüşler. Esnaflar kepenklerinin ardında siftah beklerken en içten inançlarıyla dualarını mırıldanıp Tanrı'ya yakarıyorlar. Havadaki uçağın pilotu viski içiyor, gerilimden kurtulabilmek için.

Kapıcılar sabah servisinin telaşına kapılmış hızla inip çıkarlarken apartman merdivenlerinin basamaklarını, İstanbul Boğaz'ının sahil şeridinde seçkin sınıfın eşofmanlı dilberleri fazla kilolarından kurtulabilmek için sabah yürüyüşü yapıyorlar; biraz da kırıtarak.. Cerrahlar günün ilk ameliyatına başlamadan önce ellerini fırçalıyorlar. Uzun yol kamyon ve otobüs şoförlerinin göz kapakları da giderek ağırlaşıyor! Seçim yasakları başladı siyasilerin propaganda gürültüsünden kurtuldu insanlar.

Akıp giden zamanla birlikte etleri hızla çürüyen Swingerci çiftler, haftasonu fantezileri için yeni heyecanların peşine düşmeye hazırlanıyorlar. Saatler ilerliyor, yeni günle birlikte yeni bir yaşam başlıyor zannedilirken aslında ömür hızla sona yaklaşıyor. Makastarların bir kısmı kostüm bir kısmı da kefen biçiyor. Her ikisinin de müşteri sıkıntısı yok.

Mobilyalar kredi kartıyla taksitlendirilmiş olmasına karşın geç ve güç satılıyor; tabutlar için kredi kartı geçerli değil! Kredilendirilmiş konut satışlarında patlama yaşanıyorsa da mezar yeri satışları için bu durum geçerli değil. Bu Dünya'da geri ödeme taksitlerini aksatmadığınız sürece kredili yaşamak mümkün ama öteki Dünya'da günahların da sevapların da karşılıkları hep peşin.

Bilgisayar yazıcıları hayatın her alanına fatura tanzim etmeye devam ediyor.

Sizler için bir Haziran sabahı işte böyle başlıyor.

Ümit Oğuztan

TÜM YAZILARI

Haber Dükkanı büyük