Seçim Sonuçları 2023
Ümit OĞUZTAN
Ümit Oğuztan

Çiçero ve Normandiya Çıkarması

info@haberdukkani.com 21 Aralık 2010 Salı

ÇİÇERO

 Asıl adı Elyesa Bazna olan, Çiçero (1904, Arnavutluk'ta doğmuş, 21 Aralık 1970'de Münih'de ölmüştü. 2. Dünya Savaşı'nın en ünlü casuslarından birisiydi.

1939'dan sonra, İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi Sir Hughe Montgomery Knatchbull Hugesse'nin hizmetinde çalışırken bir yandan da 1943 - 1944'de Nazi Almanyası için casusluk yapıyordu. Büyükelçilik kasasındaki gizli belgelerin fotoğraflarını çekerek bunları o sırada Ankara'daki Alman Büyükelçisi olan eski Alman Şansölyesi Franz Von Papen'e veriyordu. Bu hizmeti karşılığında Hitler Hükümeti'nden, çoğu Almanya'da basılmış büyük miktarda sahte İngiliz parası aldığının farkına varamamıştı.

Fotoğraflarını çektiği belgeler gerçek olmasına karşın, Berlin'deki istihbarat yetkilileri Çiçero'ya güvenmemişler ve gönderdiği belgeleri dikkate almamışlardı. Oysa bu bilgilerin bir bölümü Müttefiklerin 6 Haziran 1944'te Normandiya'ya yapacağı çıkartmayla ilgiliydi.

Çiçero, son yıllarını Münih'te gece bekçiliği yaparak geçirmişti.

Çiçero ile Von Papen arasındaki haberleşmeyi sağlayan L.C. Molyzijch, sonradan Der Fall Çiçero (Çiçero'nun Düşüşü) adlı bir kitap yazdı. Five Finger (1952; Beş Parmak) adlı film, bu kitaba dayanılarak hazırlanmıştı.

Çiçero, gerçek adı olan "Bozna" imzasını kullanarak, Hans Nogly ile birlikte "Ich War Çiçero" (Çiçero Bendim-1962) adlı bir kitapta anılarını kaleme almıştır..

***

NORMANDİYA ÇIKARMASI

06 Haziran 1944 uygarlıklar tarihinde çok önemli bir kilometre taşının çakılı olduğu noktadır. Savaşın dehşeti karşısında Dünya devletleri kendi aralarında güç birliğine gitmişler, üç çatı altında gruplaşmışlardı; Mihver Devletleri, Müttefikler ve Tarafsızlar...

Yerküre Atlas ve Pasifik Okyanusu olarak ikiye bölünmüş, Normandiya, İtalya, Balkanlar ve Şark Cephesi Atlas Okyanusu yüzünü oluştururken; Hindistan, Birmanya, Çin ve Yeni Gine ise savaşın Pasifik Okyanusu çehresini çizmişti.

General Eisenhower kumandasındaki müttefik güçlerinin (1944 Haziran-Eylül) giriştiği hücum harekâtı Normandiya Çıkarması adıyla anıla gelmiş, tarihin en büyük çıkarma harekatı olarak öne çıkar..

Müttefiklerin "Normandiya Çıkarması"nın ardından Alman cephesi yarılmış, Almanların Fransa'nın ortasına kadar gerilemelerine yol açmıştır.

Uygarlıkların tarihleri çok iyi analiz edildiğinde ortaya çok çarpıcı sürpriz sonuçlar çıkar. Bunlardan birisi de bazı savaşları kazananların gerçekte yenilen taraf olduklarını savaş bittikten sonra fark edebilmiş olmalarıdır.

Savaş, yıkım ve ölüm; barış, yaşam ve huzur demektir. İnsanlık daima huzurlu ve mutlu bir yaşamdan yana olmuşsa da yönetim kadroları savaş oyunundan uzak kalmayı pek sevmezler.

Dünya sinsice büyük bir savaşa hazırlanırken, halklar içine sürüklendiğimiz atmosferi teneffüs etmeye başlar.

Ümit Oğuztan

TÜM YAZILARI

Haber Dükkanı büyük