Ümit OĞUZTAN
Ümit Oğuztan

Kapitalizm ve yeni düzen

info@haberdukkani.com 06 Aralık 2010 Pazartesi

Kapitalizm yeni bir Dünya düzeni kuruyor. Eski Dünya düzeninde köşe başlarını tutmuş olanlar çok rahatsızlar. Yeni düzende onlara rol verilmediği gibi tasfiye ediliyorlar. Müthiş bir gerilim ve çekişme yaşanıyor olması bundan.

Totaliter rejimler artık demokrasi diye yutturulamıyor kimselere.. Yasalar değişiyor, tasfiye edilenlerin uykuları kaçıyor. Bir dönem efendilerin sadık hizmetkarları olanlar şok dalgalarıyla ağır travma yaşıyorlar. Yeni dönemin hizmetkarları farklı. Alışılmış kalıpların dışında, çok daha keskin ve çevik hareket kabiliyet olan yeni aktörler, eski günlerin hizmetkarlarının makyajlarını siliyorlar. Makyajın altından ortaya çıkan gerçek yüz hatları hiç kimselerde hayranlık ve saygı uyandırmıyor. Geçmiş dönemin tüm izlerinin yansıdığı makyajsız çehreler günümüz insanlarında en hafif ifadeyle antipati uyandırıyor.

Kapitalizm yeni bir Dünya düzeni kurdu. Ortaya çıkan bu düzende "sır" diye bir şey olamayacağı da artık iyiden iyiye anlaşıldı.

Hiç kimse konuşmalarını, attığı adımları ve yaptıklarını gizleyebilme olanağına sahip değil. Uzay boşluğunda dolaşan uydular hiçbir şeyin "sır" olmasına izin vermiyor. Teknoloji sırlara, gizli kapaklı işlere, dönme dolaplara geçit vermiyor.

Bu öyle bir Dünya Düzeni ki; "özel yaşam" diye bir şey kalmadı. Mahremiyet hiç kimseye tanınmayan artık tarihe gömülmüş çok eski bir haktan ibaret.

Her bireyin ne zaman, nerede, ne yaptığı kayıt altına alınan yeni bir yaşam başladı yerkürede.. Yazarların okurlar üzerinde büyük hayranlık uyandıran "fantastik" ya da "bilim/kurgu" romanları günümüz düzeninin gerçekliğiyle yüzleşince mizahlaşıverdi.

Eski düzenin burunlarından kıl aldırmayan aktörlerinin rol aldıkları geçmiş zaman senaryoları gişe yapmıyor artık.

WikiLeaks: Wiki, İngilizce "What I know is..." ifadesinin, sözcüklerin baş harfleriyle kısaltılmış hali. Türkçeye çevrildiğinde "benim bildiğim" ya da "bildiğim kadarıyla" anlamına geliyor.

WikiLeaks gibi sitelerin sayısı giderek artacak, "ham bilgi terminalleri" gazetecilerin yeni haber kaynağı olmaya devam edecek.  Ham bilgi ve belgenin şu veya bu şekilde ulaştığı mecralar, gazetecilik sürecinde "bilgi toplama"yı kolektifleştirmeye devam edecek.

WikiLeaks belgeleri ile birlikte Türkiye gazetelerinin 30 Kasım ve 1 Aralık 2010 tarihli sayıları da, birinci sayfalardan başlayarak tarihe geçmiş bulunuyor.
Siyaset arenasında yer alan aktörler ile medya emekçileri geçmiş dönemlerde olduğu gibi bulaşık ve sırnaşık ilişkiler içinde olamayacaklar.

Dünya değişti.. İhaleler, teşvikler ve yanaşmalıklar gerçeklerin üzerini örtemeyecek. Kapitalizm 'Yeni Dünya Düzeni'ni kurdu.

Ümit Oğuztan

TÜM YAZILARI

Haber Dükkanı büyük