Seçim Sonuçları 2023
Ümit OĞUZTAN
Ümit Oğuztan

Yapay zenginleşme

info@haberdukkani.com 19 Aralık 2021 Pazar

İşte size çok eğlenceli bir bulmaca:
Devlet bürokrasisi mi, şirketlerin bürokrasisi mi?
Cevap:
Vahşi kaptalizm şirketlerinin bürokrasisi, devlet bürokrasisinin yerini aldı. Devletler özelleştiler.
Anlayacağınız atı alan çoktan Üsküdar'ı geçti...

Türkiye'nin rotasını merak edenler eğer Tayland ile Meksika hakkında biraz olsun bilgi edinirlerse, Taylandlılar ve Meksikalılarla aynı koşullar içinde yaşadıklarını ve yaşatılmaya devam edileceğini derhal anlayabileceklerdir.

Türkiye'nin orta ölçekli sermayesi örgütsüz, peki ama neden? İşte çözümlenmesi gereken mayınlı bir saha daha! Ben, kilidi açtım; içeriye girecek bir babayiğit elbet çıkar!

Görsel ve yazılı basın mecralarında ve hatta sosyal medyada 'sistemin anal
izi'ni yapan bir akademisyen, bir siyasetçi veya siyasi bir lider görebiliyor musunuz? Muhalefetten ve akademisyenlerden fark yaratabilecek bir 'öneri' duydunuz mu?

Peki ya 'devletçilik'ten söz eden! Oysa ki, tüm ülkeler özellikle son dönemde devletçiliğe sımsıkı sarılıyorlar. Hatırlatmakta yarar var, lütfen dikkat! Atatürkçülük, sadece laiklikten ve rakıdan ibaret değlidir.

Yapay zenginleşme kendisine yeni dengeler oluştururken; sendikalar, ünivers
iteler, siyasetçiler veya iş insanlarımızdan 'insan merkezli' sosyal olgulardan söz eden tek bir kişi var mı?

Türkiye'den başka Dünyanın hangi ülkesinde 450 AVM var? Bu 450 AVM'de yer alan dükkanların vitrinlerinde satışa sunulmuş kaç tane Türk markası ürün var? İşte size
bir komprador sermaye gerçeği daha....

250 bin dolara vatandaşlık satma mecburyetine düşmüş kaç ülke var yer yüzünde? Hal böyle olduysa eğer o ülke için, 'bu ülke devlet olmaktan çıkartılıp gayrımenkule dönüştürülmüştür' denilebilir mi? Elbette ki, böyle bir tanımlama yapılamaz ama devletin bürokratları çekilmiş yerlerini global sermaye şirketlerinin bürokratları almış demek, gerçeği tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermek demektir.

B
iraz da ABD'de değinelim ki, stratejik müttefikimiz bize küsmesin. Günümüz dünyasında ABD, kof bir tehdit unsurudur, kendi yarattığı sorunların üstesinden gelemez haldedir.



Hayat pahalılığı mı, yoksa hayat pahası mı? Hayat pahalılığı bir tercüme yanlışlığıdır. Düzeltelim; doğrusu, 'hayat pahası'dır.

Yapay bir cennetten geçtik, şimdi sırada yapay cehennem var!


Ümit Oğuztan

TÜM YAZILARI

Haber Dükkanı büyük