Ümit OĞUZTAN
Ümit Oğuztan

''Yoksul ve demokratik'' rejimler

info@haberdukkani.com 30 Ocak 2011 Pazar

Arap dünyasını etkisi altına alan entelektüel Mısır'da 32 yıllık Hüsnü Mübarek'in "baskı" rejimi, halkın "püf" demesiyle -ABD desteğine rağmen- sanıldığının aksine hiç de güçlü olmayan püften bir rejim olduğu ortaya çıkıverdi.

Arap dünyasında "önder" roller üstlenmesine karşın her defasında "fiyasko" sonuçlar veren girişimleriyle giderek sisler ardına çekilmek zorunda kalan Mısır, son günlerde kanlı bir tezgahta kendisine yeni bir kefen dokuyor.

Mısır'ın 82 milyon nüfusunun dörtte üçünü oluşturan 25 yaşın altındaki gençlik işsiz, aşsız ve mutsuz yaşamaktan canından bezmiş durumdaydı. İşte bu mutsuz ve yoksul gençlik sokaklara ve meydanlara dökülmüş durumda. Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejimin bu gençliği durdurması olanaksız görünüyor.

Nobel Barış Ödüllü Muhammed el-Baradei'nin sürgün yaşadığı Viyana'dan Mısır'a dönmeye karar vermiş olması, Mısır'da yaşanan kanlı kaosun uluslararası ilişkilerini gözler önüne seriyor. Belli ki; Batı dünyası, Müslüman Kardeşler'in rejimi ele geçirmesinden kaygı duyuyor.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine "demokrasi" getirmekte kararlı olan Dünya'nın Efendileri, "Halk Ayaklanması" manivelasını sonuna kadar kullanıyor.

Teknoloji rejimlere ömür biçmeye devam ederken, Dünya Finans Oligarşisi işlerini tıkır tıkır yürütmeyi sürdürecek. Ve totoliter rejimler yerlerini "yoksul/demokratik" rejimlere terk ederek silinip gidecekler tarih sahnesinden.
Dünya yoksul/demokratik ülkelerin bayraklarıyla donatılacak. Paranın efendileri bu ülkelere krediler açacak, küllerinden yeniden doğmalarına yardımcı olacak. Modern ve çağdaş ülkelerin asgari geçim endeksli, sosyal güvenceyle donatılmış köleleri de olacak elbet.

Ümit Oğuztan

TÜM YAZILARI

Haber Dükkanı büyük